nvista

Windows XP ve Vista Arasında Geçiş İçin Kısayol


Eğer bilgisayarınızda Windows XP ve Vista'yı "Dualboot" olarak kullanıyorsanız ve sık sık bunlar arasında geçiş yapıyorsanız bu makale ilginizi çekecektir. Biliyorsunuz "Boot" ekranında görüntülenen işletim sistemlerinin biri varsayılan işletim sistemidir. Kullanıcı bunlardan birini seçmezse ayarlanan bir sürenin sonunda hangisi varsayılan işletim sistemi ise o yüklenmeye başlar. İşte problemi yaratan da budur. Örneğin XP den Vista'ya geçeceksiniz ve bu arada da örneğin mutfağa meyve almaya gitmek istiyorsunuz.Ama varsayılan işletim sistemi xp ise başında durmanız gerekir.Çünkü başında durup Vista yı seçmezseniz tekrar XP yüklenecektir.Oysa bunun için bir kısayol oluşturabilir ve sistem geçişlerinde mola verebilirsiniz.



Aslında sistem şöyle çalışıyor;
Vista'da "Xp yi başlat" kısayolu oluşturuyorsunuz. "Xp"de de "Vista'yı başlat" kısayolu oluşturuyorsunuz. Ama XP de bu işlem biraz daha uzun ve karmaşık. Vista'yı varsayılan işletim sistemi yapmak ve XP üzerinden Vista ya geçmek için sadece "Yeniden başlat"ı kullanmak daha mantıklı. Bu yüzden sadece Vista'dan Xp'ye geçiş kısayolunu anlatacağım.
 

1- Masaüstünde boş bir "Metin Belgesi" açın ve alttaki komutları kopyalayın.

  • bcdedit /bootsequence {ntldr} /addfirst
    Shutdown /r /t 0

2- "Metin belgesi"nde Dosya/Farklı kaydet yolunu kullanarak metni kaydedin.Burada dikkat etmeniz gereken nokta verdiğiniz ismin sonuna ".bat" uzantısını eklemeniz ve Kayıt Türü olarak Tüm Dosyalar'ı seçmeniz.
(ResimdeReboot Into Xp .bat olarak kaydedilmiş sizde Xp yi başlat .bat olarak kaydedebilirsiniz.)


3- Şimdi oluşan bu "batch" dosyasını bilgisayarda diledğiniz bir yere kaydedin ki masaüstünde kalabalık yapmasın. Bu işlemi yaptıktan sonra "batch" dosyasına sağ tıklayarak Gönder/Masaüstü(Kısayol oluştur) yoluyla kısayol oluşturun.

4- Kısayola sağ tıklayarak "Özellikler"i açın. "Kısayol" sekmesinde "Gelişmiş" butonuna tıklayın ve "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğini işaretleyin. (Bu önemli)




5- Eğer isterseniz aynı menüden kısayolun simgesini değiştirebilir ve daha estetik bir simge atayabilirsiniz.


Bu kısayolu çalıştırdığınızda UAC onay isteyecektir. Bunu engellemek isterseniz UAC engeline takılmayan kısayollar oluşturmak  adlı makalemi okuyabilirsiniz.



6- Şimdi "Boot" ayarlarını yapmamız gerekiyor. Denetim Masası\Sistem ve Bakım\Sistem yolunu izleyin.Sol taraftaki "Gelişmiş sistem ayarları" sekmesini açın.



7- Gelişmiş sekmesinde Başlangıç ve Kurtarma/Ayarlar yolunu izleyin.


8-Buradan;

  • 30 saniye olan bekleme süresini 3-5 saniye civarı bir değere düşürün.
  • Vista'yı Varsayılan işletim sistemi olarak ayarlayın.



9- Eğer bilgisayarınızı sadece siz kullanıyorsanız. XP ve Vista üzerinde ayrı ayrı alttaki adımları da uygulayabilirsiniz;

  • "Arama satırı"na veya "Çalıştır"a  "control userpasswords2" yazıp "Enter"a basın.
  • Açılan pencerede "Kullanıcılar bu bilgisayarda oturum açmak için kullanıcı adı ve parola girmelidirler" şıkkındaki işareti kaldırın.
Hepsi bu! Kolay gelsin.





Okumaya devam...

Optimizasyon 7523869392720383513

Yorumlar

Twitter

item