nvista

Dvd Sürücünüzü Klavye Kısayolu ile Açmak


Başlıkta Dvd sürücünüzü kısayolla açmak dedim ama burada anlatacağım Nirsoft'un geliştirdiği "Nircmd" adındaki harika bir araç. Bu 30kb lık bir .exe dosyası, kurulum gerektirmiyor ve aklınıza dahi gelmeyecek kısayollar oluşturmaya yarıyor. Aslında yaptığı iş tıpkı notebook üreticilerinin "fn+" tuşunu kullanarak çeşitli fonksiyonlara klavye ile komuta etmeyi sağlamaları ile aynı şey. Burada hepsini açıklamam mümkün değil ama birini anlatınca hepsini uygulamanın ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.



1NirCmd'yi indirin.

  • Direk indirmek için burayı
  • Nirsoft'un ana sayfası için burayı tıklayın.

2- İndirdiğiniz sıkıştırılmış dosyayı açtığınızda içinden bir HTML dosyası, "nircmd" ve "nircmdc" adında 3 dosya çıkacak. (Birinin sonunda "c" olduğuna dikkat edin)

3- "Nircmdc"ye çift tıklayın. Bir komut satırı penceresi açılıp kapanacak. Bununla işimiz bu kadar.

4- "Nircmd" dosyasını "C:\Windows" dizinine kopyalayıp bırakın.






5- Artık indirdiğiniz zip dosyasını ve "nircmdc" yi silebilirsiniz.
  (Html dosyası ve Windows klasörüne kopyaladığınız "nircmd" dışında ilgili herşeyi silebilirsiniz.)


6- Bu yaptıklarımız bundan sonra yapacağımız bütün kısayollar için ön hazırlıktı. Şimdi Dvd sürücümüzü açacak bir kısayol yapalım;

7- Masaüstünde boş bir alana sağ tıklayarak "Yeni/Kısayol" deyin.

8-Öğenin konumu için "Gözat" butonunu kullanarak "nircmd"yi bulup işaretleyin ve "Tamam" deyin.

9- Şimdi öğenin konumu olarak "C:\Windows\nircmd.exe"  adresini göreceksiniz. Bunun sonuna bir boşluk bırakarak "cdrom open E:" komutunu ekleyin.
(Dvd sürücünüz "E" değil başka bir harfe sahipse onu yazın "E" yerine) 
Şimdi kısayol oluşturma sihirbazında öğenin konumu olarak şöyle yazmalı (boşluklara dikkat edin);

C:\Windows\nircmd.exe cdrom open E:

10- Kısayolu oluşturun ve nerede kullanmak istiyorsanız oraya konumlandırın.
(Ben masaüstünde kalabalık yapmaması için arka planda bir yere kaydettim.Sadece klavye kısayollarını kullanıyorum.)









UYARI:Eğer birazdan göreceğimiz gibi klavye kısayolu oluşturup Dvd sürücünüze klavyeden komut vermek isterseniz klavye kısayolunu kısayolun kayıtlı olduğu yerde oluşturmalısınız.Yani kısayol Masaüstü'nde iken klavye kısayolunu oluşturur ve sonra bu kısayolu Masaüstü'nden başka bir yere taşırsanız klavye kısayolunuz çalışmaz.





11-  Burada anlatıldığı gibi kısayola bir klavye tuşu atayın.

12- Eğer dilerseniz kısayola sağ tıklayıp Özellikler/Kısayol/Simge değiştir yoluyla dilediğiniz bir simgeyi atayabilir ve anlamlı bir isim verebilirsiniz.














NOTLAR:
  • Biz burada örnek olarak "cdrom open E:" komutunu kullandık.Eğer indirdiğiniz zipli dosyadan çıkan html dosyasını açarsanız ilk açılan sayfada kullanabileceğiniz 100'ün üzerinde komut olduğunu ve bunları kullanarak tıpkı notebooklardakı fonksiyon (fn+....) tuşları gibi tuşlar oluşturabileceğinizi göreceksiniz.
  • 1-5 adımlarını her yeni kısayol oluşturduğunuzda tekrarlamanıza gerek yok.Bu adımlar sadece ilk seferde uygulanacak.
  • Html dosayasında gördüğünüz bazı kısayollar sistem konfigürasyonunuza bağlı olarak çalışmayabilir. (Örn:"Dvd sürücüsünü aç" çalışır ama dvd sürücünüz sadece elle kapatılabiliyorsa "Dvd sürücüsünü kapat" çalışmaz.)
  • Eğer Html dosyasını iyice incelerseniz "nircmd" yi kullanarak kendinize özel kısayollar tasarlayabileceğinizi görebilirsiniz.


Okumaya devam...

Kisisellestirme 8704712602217043143

Yorumlar

Twitter

item