nvista

AHCI :Vista'da Kurulumdan Sonra Etkinleştirmek


Intel ve Seagate'in birlikte geliştirmiş olduğu bir teknoloji olan AHCI (Advance Host Controller Interface) Sata disklerde performans artışı getiren bir teknolojidir.Normalde Windows kurulumu esnasında AHCI modunu seçerek kurulum yapmanız gerekir.Fakat eğer bunu yapmadıysanız bu yazımda bunu nasıl yapabileceğinizi ve AHCI teknolojisinin ne olduğunu detaylı bir şekilde anlatacağım...







AHCI nedir?
Ahci yazılımların donanımlar ile Serial ATA (SATA)  arayüzünü kullanarak iletişmesini salayan bir donanım mekanizmasıdır.Parallel ATA (PATA) 'dan farklı olarak hot-plugging* ve native command queuing**(NCQ) özelliklerinin kullanımına izin verir.



PEKİ NE KADAR HIZ ARTIŞI SAĞLIYOR?

Yapılan benchmark testleri bu oranın ortalama %18 olduğunu söylüyor.Bununla ilgili bulabildiğim bir benchmark grafiğini alta koyuyorum.Standart tanımı AHCI olmadan çalışan, Intel AHCI ve NVIDIA Driver ise AHCI  ile çalışan diskleri tanımlıyor.










IDE İLE KURULMUŞ VİSTA VEYA 7'DE  AHCI'Yİ ETKİNLEŞTİRMEK;


Windows Vista AHCI teknolojisini destekleyen ilk sistemdi.Fakat kurulum sırasında bunun seçilmesi gerekir.Kurulumdan sonra Bios üzerinden AHCI'yi etkinleştirirseniz  STOP 0x0000007B INACCESSABLE_BOOT_DEVICE hatası ve mavi bir ekran ile karşılaşırsınız.Bunun sebebi Vista ve Windows 7 kurulum sırasında kullanılmayan depolama sürücülerini (Dolayısıyla AHCI sürücülerini) devre dışı bırakır.Bu işletim sisteminin yüklenme zamanını hızlandırmak için gereklidir.

Bu durumu bir senaryo ile anlatırsak;

Disk kontrolorü Pciide.sys sürücüsünü kullanan bir bilgisayara Vista veya yüklediniz.Daha sonra Bios'tan SATA AHCI moda çevirdiniz.Şimdi disk  Msahci.sys  sürücüsünü kullanmak zorundadır.Oysa bu sürücü kurulum sırasında Vista veya tarafından devre dışı bırakılmıştı.İşte bunları kayıt defterinden etkinleştirmemiz gerekiyor.










  • Bütün bu işlemlerden önce mutlaka bir sistem geri yükleme noktası oluşturun.
  • Bu işlem yanlış bir adım atmanız durumunda veri kaybetmenize sebep olabilir.
  • Bazı durumlarda bu işlemden sonra sata optik sürücünüz kaybolabilir.Bununla ilgili Microsoft'un yayınladığı hotfix'e buradan ulaşabilirsiniz.(Bildiğim kadarı ile Vista SP1 den sonraki Windows sürümlerinde bu düzeltildi.)
  • Çoğu Notebook üreticisi artık bios üzerinde bu tip bir değişiklik yapamaya izin veriyor fakat  bu seçenek sizde olmayabilir.
  • Bütün bu anlatılanlar sadece Boot diski üzerinde geçerlidir.İkinci bir sabit diskiniz varsa bunu problemsizce AHCI moda alabilirsiniz.




1- Bütün açık programları kapatın ve Başlat Menüsü arama satırına regedit yazıın ve "Enter"a basın.

2- Kayıt Defteri'nde
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\IastorV
yollarını izleyin.


























3- "Start" değerine sağ tıklayıp "Değiştir" deyin ve değer olarak "0(Sıfır) yazın.













4- Şimdi Kayıt Defteri'ni kapatın ve Bilgisayarı yeniden başlatın.

5-Başlangıçta Bios"a girin ve AHCI modu etkinleştirin.

6- Bilgisayar başlangıçta AHCI sürücülerini yüklemeye başlayacak.














7- Sizden Bilgisayarı yeniden başlatmanız istenecek.Tekrar başlattığınızda artık AHCI etkin.




ECE AYHAN

Okumaya devam...

Sorunlar 7496469532469326805

Twitter

item