nvista

MTU (Maximum transmission unit) Optimizasyonu

MTU (Maximum transmission unit) kavramı ağ iletişiminde bir birimin paketleyebileceği/kapsayabileceği maksimum bayt sayısını ifade eder.Bu sayı ağın türüne göre belirlenir.Süper hızlı bir akademik veya askeri bağlantılarda bu rakam maksimum rakam olan 65.535 byte iken Ethernet bağlantılarında maksimum 1500'dür.Bu rakamın büyük olması iyidir çünkü örneğin MTU değerinden büyük bir veriyi almaya/göndermeye çalıştığınızda bu veri MTU değerine bölünerek alınır/yollanır.Büyük değer daha az bölme/birleştirme işlemi demektir ki bunun ağ performansınızı arttıracağı açıkça ortadadır.Ayrıca bazı zayıf sistemlerde bu bölme/birleştirme işleminin gereğinden fazla yapılması sisteme yük getirir.Bunun tersi olan gereğinden büyük MTU değeri ise gecikme zamanının artmasına, kayıp paketlere(dolayısıyla aynı paketin tekrar yollanma gereksiniminin doğmasına) ve bölünen paketin tekrar tekrar bölünmesine sebep olur ki bu da istenmeyen bir durumdur.Bu yüzden MTU değerini en uygun değere getirmek üstün bir online oyun  ve daha konforlu bir internet performansı sağlayacaktır.






1- Öncelikle mevcut durumumuzu görmemiz gerekiyor.Bunun için Yönetici haklarına sahip bir Komut istemcisi açın ve  netsh interface ipv4 show subinterfaces  komutunu yazdıktan sonra Enter'a basın. Görülebileceği üzere MTU değerimiz 1500.






MTU değerimizi 1500 olarak bulduk ama bu teorik değer.Her noktadan noktaya bağlantı protokolünde (PPP)  teknik nedenlerle 28 byte'lık bir genişlik IP/ICMP için ayrılır. Yani reel rakam 1500-28 = 1472'dir.



2-  Şimdi MTU değerimiz büyüklüğünde bir paketle ping atmak için komut satırına ping google.com -f -l 1472  komutunu giriyoruz.



Meraklısına;


-f  komutu gönderdiğimiz paketi "Bölünemez" olarak işaretliyor.
-l 1472 komutu ise paketin büyüklüğünü tanımlıyor.





3- Yukarıdaki resimde de görebileceğiniz üzere paket bölünemediği için yollanamadı. Bu MTU büyüklüğümüzün optimal olmadığını gösteriyor.


Eğer sizde veri kayıpsızca yollandıysa ayarlarınız optimum demektir.Komut satırını kapatın ve bundan sonrasını bilgi mahiyetinde okuyun.



4- Şimdi ping google.com -f -l 1472 komutundaki 1472 değerini her seferinde 5 puan azaltarak komut başarılı oluncaya kadar deneyin.




5- Gördüğünüz gibi bende 1462 değerinde komut başarılı oldu. Şimdi tam değeri bulabilmek için 1'er birim arttırarak komutu tekrar girmeye başlayın ta ki başarısız olana kadar. (Alttaki resim)


1400'ün altına teknik olarak inemezsiniz






Gördüğünüz gibi bende 1465 başarısız olurken başarılı olan en büyük rakam 1464 oldu.Yani benim için en uygun MTU değeri 1464.


6- Şimdi bulduğum değere daha evvel kırptığım 28 byte'lık IP/ICMP genişliğini geri veriyorum ve 1464+28 = 1492 değerini buluyorum.Sizde bu bulduğunuz değeri altta verdiğim komutlardaki değerin yerine yazacaksınız.






Şimdiye kadar herhangi bir değişiklik yapmadık.Bundan sonra bulduğumuz bu optimum ayarı bilgisayarımıza uygulama zamanı,


  • Kablolu bağlantı için;
netsh interface ipv4 set subinterface "Yerel Ağ Bağlantısı" mtu=1492 store=persistent

  • Kablosuz bağlantı için;
netsh interface ipv4 set subinterface "Kablosuz Ağ Bağlantısı" mtu=1492 store=persistent



7- Ben kablosuz bağlantı kullandığım için netsh interface ipv4 set subinterface "Kablosuz Ağ Bağlantısı" mtu=1492 store=persistent  komutunu yazıyorum ve Enter'a basıp Tamam sonucunu görüyorum.




8- Artık değişikliklerin geçerli olması için bilgisayarı yeniden başlatmaktan başka yapacak bir şey kalmıyor.


9- Her hangi bir sebepten dolayı varsayılana dönmek isterseniz

netsh interface ipv4 set subinterface "Yerel Ağ Bağlantısı" mtu=1500 store=persistent
netsh interface ipv4 set subinterface "Kablosuz Ağ Bağlantısı" mtu=1500 store=persistent

komutlarından size uygun olanı kullanmanız yeterli olacaktır.



Eğer modeminizde MTU değeri için bir ayar varsa buraya da bulduğunuz değeri girebilirsiniz.




Okumaya devam...

Performans 1083007581242172473

Twitter

item