nvista

"Otomatik Disk Birleştirme"yi Kapatmak ve Disk Birleştirmek

Windows Vista normal olarak disk birleştirmeyi belli bir takvime göre yapmak üzere çalışmaya programlanmıştır.Fakat bu bazen sistemde yavaşlamaya sebep olabilir.Örneğin önemli bir işiniz varken arka planda çalışmaya başlar ve siz farketmezsiniz bile ve bilgisayarınızın neden yavaşladığını anlamaya çalışırsınız.Bu yüzden bunu kapatmanızı ve kullanım alışkanlıklarınıza göre manuel olarak başlatmanızı tavsiye ediyorum.Bunu şu şekilde yapabilirsiniz;







1-"Başlat Menüsü"nü açıp "Tüm Programlar"ı seçin.

2-"Donatılar/Sistem Araçları/Disk birleştiricisi" yolunu izleyin.

3-"Disk Birleştirici"de "Zamanlamayla Çalıştır" kutucuğundaki işareti kaldırın.

ÖNEMLİ İPUCU:

Disk birleştirme bilgisayarınızı inanılmaz dercede hızlandırır ama Windows Vista'nın kendi disk birleştiricisi 64 mb ın üzerindeki dosyaları birleştirmez.Ayrıca dosya hatalarını ve "Bad Sektör"leri göstermez.Bunun sonucu olarak hızlı bir sistem sebebini bilemediğiniz bir şekilde gittikçe yavaşlar ve ne yapsanız soruna çare bulamazsınız.Bu yüzden bu iki adımı uygulayabilirsiniz.

ADIM BİR
Full birleştirme yapma-boyut sınırı olmadan-

1-"Başlat Menüsü"nü açıp "Tüm Programlar"ı seçin.

2-"Donatılar" da bulabileceğiniz "Komut İstemi Aracı"na sağ tıklayıp "Yönetici Olarak Çalıştır" deyin.

3-Komut satırına  defrag c: -w  yazıp "Enter"a basın




Uyarı:
Birleştirme bitinceye kadar komut istemcisini kapatmayın iptal etmek içinse  C:\Windows\system32>_ kursörünün yanıp sönesini bekleyin



ADIM İKİ
Disk hatalarını denetleme

1-"Bilgisayarım"ı tıklayıp açın istediğiniz diske sağ tıklayıp "Özellikler" i seçin.

2-"Araçlar" sekmesini açıp "Hata Denetimi"ndeki "Şimdi Denetle"yi işaretleyin.

3-Çıkan kutucuktaki her iki şıkkıda işaretleyin.



4-İşlemi başlatın.

5-Sistem tekrar başladığında hızlanmayı fark edeceksiniz.


Bu komut ( defrag c: -w ) varsayılan disk birleştirme yönteminden farklı olarak Vista'nın 64 mb tan büyük dosyaları da birleştirmesini sağlamakta.

1. Adım yaklaşık 70 gb ı dolu C: sürücümde yaklaşık 50 dk. sürdü.(Bu işlem süresi boyunca bilgisayarınızı normal olarak kullanabilirsiniz)

2. Adım yaklaşık 40 dk sürdü..(Bu işlem süresi boyunca bilgisayarınızı  kullanamazsınız)


Bu adımları başka disk birleştirme programları kullansanız dahi 1-2 ayda bir uygulayın.Bilgisayar performansınıza hiç tahmin edemeyeceğiniz kadar çok olumlu etkileri olacağını göreceksiniz.Örneğin herşeyi optimize edilmiş harici disk birleştirme programlarında parçalanma yüzdesi % 0 olan diske bunları uyguladıktan sonra ortalama 110 sn.de açılan masaüstüm 75 sn.de açılmaya başladı.

















ALTERNATİF


Vista'nın kendi disk birleştirme yazılımını değil harici bir 3. parti yazılımı kullanabilirsiniz.Bunun için size pek çok ciddi Vista forumunda ve eğitim sitelerinde şiddetle tavsiye edilen 2 yazılımı önereceğim:

Diskeeper2010 (Ücretli)
ve
Auslogics Disk Defrag(Ücretsiz)

Auslogics
disk birleştirme yaparken Diskeeper "Kur ve Unut" tarzında bir yazılımdır.Kurarsınız ve o sürekli arka planda diskinizi optimize eder.

Okumaya devam...

Sistem Aracları 1149269279846056822

Yorumlar

Twitter

item